Det här är varför jag älskar teknik

Teknik som tjänar ett högre syfte än bara det kommersiella och för nöjes skull är den typ av teknik som gör att jag blir euforisk. Det är sådant som gör att vi hela tiden tar oss framåt, jag menar – kolla bara på forskningen det senaste decenniet. Hade vi kommit såhär långt utan tekniken? Don´t think so!

Med naturen som inspirationskälla

Datorn är byggd utifrån hur den mänskliga hjärnan fungerar, det är något vi redan vet. Den är ju liksom tänkt att vara en förlängning av våra hjärnor. Men det finns mer i teknikens värld som härstammar från naturen, och vad vore bättre då än att tekniken kan tjäna naturen tillbaka? Den här artikeln beskriver hur evolutionen som sådan är en uppfinnare, och visst är det så. Det är ju en gammal artikel, men det är ändå ett forskningsprojekt som gör att jag blir sugen på att sätta mig i skolbänken igen. Att få forska om just sådant här hade varit en dröm för mig.

Biomimicry-baserad teknik

Har ni koll på hur mycket av vår teknik som egentligen kommer från naturen? Jag gjorde en snabbsökning på nätet bara för att kunna ge några exempel:

• Det sätt vi fångar energi från solljus

• Hur vi skyddar oss från datavirus

• Recept på igenkalkningsmedel

• Hur vi återvinner fukt ur luft

• Effektiv energiförbrukning

Allt detta ovan kommer alltså från att man har betraktat hur naturen löser denna typ av problem, och därefter satt upp en teknisk lösning baserat på naturens principer. Det är vårt egna immunsystem som ligger bakom antivirusprogrammen idag. Det är ostronet som lärt oss hur vi skyddar oss mot igenkalkning, och det är termiten som har lärt oss hur vi ska klara av att behålla en stabil temperatur trots att vädret runt oss förändras.

Medge att det här är riktigt fascinerande alltså. Som sagt: Det här är varför jag älskar teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *