Tekniken kommer att rädda liv

Vissa kanske menar att tekniken redan har räddat liv, i form av typ sociala medier. Men nu pratar jag om att verkligen rädda liv. Var med jobbet på en föreläsning/nätverksträff där dom pratade om framtidens innovation, och då visade dom det ett Youtube-klipp på en ambulansdrönare som faktiskt redan håller på att utvecklas och testas för att kunna sättas i bruk.

Kan snabba på hjälpen vid hjärtattack

Det är byggt utifrån det faktum att nästan en miljon människor om året dör i hjärtattack till följd av att de inte fått hjälp tillräckligt snabbt. Genom att bygga en drönare med inbyggda defibrillatorer så kan man skicka ut hjälp till den person som larmar, och genom live-guidning av läkare så kan man sätta igång en räddningsaktion redan innan ambulansen hunnit fram, vilket man menar kan öka chansen för överlevnad från 8% till 80%.

Fördelen är ju att en drönare aldrig kommer att fastna i trafikköer, utan den kan ta sig fågelvägen fram med en fart upp till 100 km/h. Det är ett genialiskt forskningsprojekt som vi bara har sett början av ännu. Man ser redan på framtida möjligheter att kunna hjälpa till vid andnings nöd, stroke och andra livsfarliga tillstånd – och hur man skulle kunna öka överlevnadschanserna även här.

Men det finns även andra saker en drönare kan göra för att rädda liv. Inom brandkåren tittar man på hur man kan nytta tekniken som stöd för att besegra bränder med stöd ovanifrån genom drönare som ska kunna transportera vatten, övervaka och stävja eld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *