NiceTech

En blogg om Teknik och Elektronik

Luftföroreningar
Miljö

Luftföroreningar: Vilken luft andas vi in?

Luft- eller atmosfärsföroreningar är förorening av atmosfären, det vill säga förekomsten av ämnen (luftföroreningar) i atmosfären som under normala förhållanden inte skulle existera.

Men hur skapas det? Tja, huvudorsaken, som händer med många andra “dåliga” fenomen på jorden, är i grunden mänsklig aktivitet.

Hur uppstår luftföroreningar?

Antropogena luftföroreningar orsakas huvudsakligen av tre mänskliga aktiviteter: industri, transporter och hushåll. I en typisk stad är industrin skyldig för 50 % av luftföroreningarna, transporter för 35 % och hushållen för 15 %. En utökad nivå av atmosfärisk kontaminering kan utgöra allvarliga hot mot livet på planeten.

Vad är luftföroreningar exakt?

Atmosfäriska föroreningar är närvaron i atmosfären av alla typer av ämnen, i en koncentration eller varaktighet som kan orsaka negativa effekter på hälsa, levande organismer och ekosystem och i allmänhet göra miljön olämplig för dess önskade användningsområden. “Smog” är en term som används för att beskriva luftföroreningar och kan komma i två former: smogmoln och fotokemiska moln.

Vad är Smog?

Ett smogmoln uppstår när det finns en hög koncentration av föroreningar i luften, såsom kolmonoxid, svaveldioxid och suspenderade partiklar, i kombination med relativt låg temperatur och hög relativ luftfuktighet.

Vad är ett fotokemiskt moln?

Fotokemiska moln uppstår när det är hög temperatur tillsammans med bra solsken i intensitet och varaktighet, låg relativ luftfuktighet och en hög koncentration av kväveoxider, kolväten och deras sekundära produkter.

Vilka är de vanligaste föroreningarna?

De grundläggande föroreningarna som är ansvariga för smogeffekten är följande:

Luftföroreningar

Kolmonoxid

Det är en luktfri och färglös gas som produceras genom ofullständig oxidation (förbränning) av kol. Kolmonoxid produceras naturligt genom oxidation av metan i haven och atmosfären, som produceras genom organiskt sönderfall. I städer är den största källan till kolmonoxid motorfordon, även om den kan produceras genom vilken förbränningsprocess som helst.

Svaveldioxid

Svaveldioxid kan härröra från naturliga processer, såsom vulkanutbrott, eller mänskliga aktiviteter såsom förbränning av fossila bränslen. Svaveldioxid löser sig i vatten och bildar svavelsyra som är mycket frätande till sin natur och därmed mycket skadlig för material, växter och djur.

Tungmetaller

Den huvudsakliga blykällan i atmosfären är blyhaltigt motorfordonsbränsle. Bly är en tungmetall och dess närvaro i kroppen kan orsaka skada på hjärnans funktion, särskilt hos barn.

Kväveoxider

Kväveoxider bildas i atmosfären genom förbränning av bränslen vid höga temperaturer (kommer huvudsakligen från motorfordon). När kväveoxid frigörs förenas det med syre (‘oxiderar’) för att bilda kvävedioxid.

Ozon

Ozon är en färglös gas som bildas av de kemiska reaktionerna mellan reaktiva organiska gaser och kväveoxider i närvaro av solljus. Ozon är en av de sekundära irriterande föroreningarna som finns i smog som genereras i stadsområden. Inte att förväxla med stratosfärens ozonskikt som tvärtom är extremt viktigt eftersom det förhindrar dödlig UV-strålning från att nå marken.

Vilka är konsekvenserna av luftföroreningar?

Luftföroreningar kan ha allvarliga och flerskiktiga hälso-, miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser. Det är ansvarigt för global uppvärmning, andningsproblem och andra hälsoproblem och det kan vara hotfullt för alla levande organisationer på jorden. Det är därför viktigt att vidta snabba och sammanhållna åtgärder för att eliminera detta fenomen både på individuell och kollektiv nivå.

Det är om vi vill andas ren luft förstås.

I vår artikel om rengöring hemma tar vi upp hur man hjälper mot damm i luften som förorenar i ditt hem, men du kan också besöka MinBaby för andra hushållstips eller TryggMax som handlar om miljövänlig teknik och utveckling.

Besök bloggen watty för att läsa om miljö, städ och SEO

Kolla in denna blogg hotellussemburgo som är i samma ämnesområde.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *