NiceTech

En blogg om Teknik och Elektronik

Städrobotar
Uncategorized

Varför är städrobotar inte något för alla?

En av de stora innovationerna som vi för närvarande finner inom städsektorn är de så kallade städrobotarna. Detta beror på att dessa robotar innehåller ny teknik som gör städningen automatiserad och intelligent.

Genom sensorerna lyckas denna robot guida sig själv över golvet så att den vet var den ska gå, var den ska städa och dessutom inte slå i saker. Men är städrobotar något för alla? Varför använder inte alla städföretag dem?

Städrobotar fungerar inte bra på alla golv

Det första du bör veta är att alla städrobotar inte fungerar bra på alla golv. Detta beror på att roboten många gånger inte har rätt hjul för att kunna röra sig framåt, till exempel på textilierna i en matta eller klädsel. Precis som att damsugare behöver olika munstycken så fungerar inte roboten på alla ytor.

Denna oförmåga att röra sig på många ytor gör att olika typer av städföretag inte väljer att använda dem.

Städrobotar är långsamma

Enligt användare kan en städrobot ta lång tid på sig att plocka upp smuts om man jämför med hastigheten hos en kvast eller en handdammsugare. Därför väljer många att inte använda dessa typer av robotar för städning.

Om vi dessutom tar hänsyn till att städfirmor är ute efter effektivitet,  att städa på kortast möjliga tid, finns det ingen mening med att använda denna typ av robotar. Om det tar 4 timmar att använda roboten och en person kan göra samma sak på 2 timmar, då vet du vad du bör välja!

Städrobotar är mycket dyra

En annan anledning till att användningen av städrobotar inte är så utbredd är att de är mycket dyra. Automatiserade enheter kostar tusentals kronor.

Detta innebär att alla inte har råd att betala för den här typen av robotar och för många städföretag är det mer ekonomiskt att anställa personal och köpa konventionell städutrustning. Dessutom är förhållandet mellan kostnad och kvalitet inte så motiverat som många kanske tror.

Teknik som fortfarande är grön

Även om tekniken bakom städrobotar har kommit långt när det gäller användning av artificiell intelligens, bättre sensorer eller mer exakt drift verkar den fortfarande vara grön. Robotar har ännu inte intelligensen eller förmågan att städa som ett professionellt städföretag.

För många vanliga användare, dvs. konventionella användare och företagsanvändare, kan det faktum att tekniken ännu inte är lika välutvecklad ge mer nackdelar än fördelar. Därför väljer de att vänta på att tekniken ska mogna innan de inför den.

Städrobotar sopar bara eller utför specifika uppgifter

Det sista som är värt att ta hänsyn till är att dessa typer av robotar tenderar att fokusera på specifika användningsområden eller uppgifter. Dessa typer av robotar kan till exempel endast användas för dammsugning eller sopning de är inte multifunktionella.

Detta begränsar i hög grad dessa robotars användningsområde. Om vi dessutom jämför det faktum att de endast tjänar till en uppgift med deras pris finns det inte riktigt många fördelar med att ha dessa robotar.

Städrobotar

Städföretag som IShine är då ett bättre alternativ.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *